Select Page

First Post!

De cand contul de instagram a inceput sa creasca ( @doctor.mihail ) incep sa primesc din ce in ce mai multe intrebari; unele de-a dreptul hazlii; la altele nici nu stiu cum sa raspund. Dar intrebarea pe care o primesc cel mai des este: “merita dom’ doctor?” … 🙂

Majoritatea sunt studenti la medicina sau chiar liceeni care nu stiu incotro sa o apuce.

Inainte de a raspunde, vreau sa clarific cateva aspecte:

  1. Nu am stiu ca vreau sa dau la medicina decat foarte aproape de inchiderea inscrierilor pentru examenul de admitere. Am depus in paralel dosarul de admitere la o alta facultate, iar cand am vazut ca am intrat la amandoua am dat fictiv cu banul si m-am dus la … medicina!
  2. Nu m-am dus la medicina pentru ca “merita”, sau ca sa ma fac mare doctor, sau ca sa salvez vieti. M-am dus din curiozitate, am vrut sa invat despre ceva viu, neinteles pe deplin, o stiinta in continua evolutia la care poti participa si tu, activ, inca din studentie.
  3. A inceput sa mi placa pe parcurs. Am avut momente in care m-am intrebat ” ce caut eu aici” pe care le-am depasit mereu concentrandu-ma la scopurile pe care mi le-am propus de-a lungul facultatii.

Acum, sa intrebi daca “merita” sa dau la medicina este ca si cum ai intreba un prieten insurat daca “merita sa te casatoresti?” Asa cum toate casniciile sunt diferite, lafel sunt si carierele medicale pe care le cunosc. Unele imaculate, stralucitoare, usor de invidiat. Altele chinuite si marcate de asteptarea de a termina tura si a pleca acasa.

Doar tu iti poti da seama, pe parcurs, daca merita. Daca nu iti place ceea ce vei face poti renunta oricand pe parcursul facultatii si te poti apuca de altceva. Cert este ca daca scopul tau este sa ajungi un medic faimos, sau sa faci multi bani, sau sa pleci in state sa pui “tzatze”, iar, pe multi bani, atunci mai mult ca sigur nu vei reusi iar cariera ta va fi bantuita de esecuri si regrete.

Daca esti insa insetat de cunoastere, ai idei si curiozitati, si vrei sa te cufunzi intr-o profesie care iti ofera mii de posibilitati si oportunitati, atunci cel mai probabil medicina este pentru tine. Atunci poti sa dai la medicina si sa te bucuri de viata de medicinist; si nu astepta sa te bucuri pana cand devii medic, pentru ca ai un drum lung in fata: 6 ani facultatea de medicina, alti 6 ( in cazul meu) rezidentiatul in chirurgie, apoi alti 6 de evolutie ca medic specialist, si tot asa.

… sper ca am fost clar ca aceasta intrebare nu are un raspuns clar 🙂 .

Va astept cu alte intrebari mai jos.

Cya